Przedszkole Publiczne nr 59 w Opolu

Jeżeli twoje dziecko grymasi w kwestii jedzenia…

 

Jeżeli Twój przedszkolak zaczyna wybrzydzać przy stole, odsuwać od siebie z niechęcią pewne produkty i podczas posiłku zadowala się kilkoma kęsami znanej sobie potrawy, wiedz, że nie jesteś sam. Ponad 40% dzieci w wieku 4 do 6 lat grymasi w kwestii jedzenia. Jest to normalna faza w rozwoju dziecka.

We wspomnianym wieku dzieci stronią od nowości. Dzieje się tak z dwóch powodów. Jednym z nich jest instynktowna odpowiedź organizmu na nieznane smaki. Ot po prostu mózg reaguje podejrzeniem i ostrożnością na nowe dla niego produkty. Drugim jest kształtujący się indywidualizm i wykluwające poczucie niezależności. Twoje dziecko daje ci sygnał, że samo chce decydować o tym, co chce jeść. Jako rodzic jesteś w stanie to zrozumieć, ale przecież nie samą kromką z masłem żyje człowiek. Zwłaszcza mały człowiek, który się rozwija. Co więc robić, by pociecha zapałała miłością do kulinarnych nowości, sama sięgała po warzywa i owoce, nie odwracała się z obrzydzeniem od talerza?

Uzbrój się w cierpliwość Zanim dziecko samo sięgnie po nowość na talerzu minie od 10 do 20 podań i propozycji skosztowania. Nie rezygnuj! Podawaj nowy produkt wraz z innymi, eksponuj go na stole w różny sposób – jako danie główne, składnik śniadania czy zupy, przekąskę.

Zmniejsz porcje Nic tak nie zniechęca do jedzenia jak zbyt duża porcja. Pamiętaj, że mniejsze porcje są bardziej apetyczne i bardziej w zasięgu możliwości dziecka niż przeładowany talerz.

Zaangażuj dziecko w przygotowania Postaraj się zaangażować dziecko w przygotowanie posiłku. Niech asystuje ci w kuchni – rwie sałatę, wsypuje i miesza składniki, smaruje masłem kanapki.

Wspólne zakupy Nie rezygnuj także z zabierania dziecka na zakupy- wybieranie owoców i warzyw na kolejny posiłek, dotykanie i wąchanie nieznanych produktów pobudza ciekawość. A od ciekawości niedługa droga spróbowania.

Trochę kreatywności się przyda W większości przypadków posiłki niestety wieją nudą. Zwłaszcza z perspektywy maluchów, które po prostu lubią niespodzianki i trochę inne spojrzenie. Zamiast nakładać jak zwykle porcję na talerz, obierz kurs w inną stronę i zobacz co się będzie działo.

Monika Jagło