Przedszkole Publiczne nr 59 w Opolu

Zmiany dokonane w przedszkolnym jadłospisie

 

  • wprowadziliśmy dwa razy w tygodniu ciepłe śniadania w postaci owsianki, czy zupy mlecznej z płatkami, musli i bakaliami
  • gotowe jogurty zastąpiliśmy koktajlami (kefir i świeże lub mrożone owoce)
  • używamy pieczywa razowego
  • zupy nie gotujemy na kostkach rosołowych, czy z dodatkiem wegety
  • wprowadziliśmy raz w tygodniu kaszę, jako dodatek do zupy, czy drugiego dania oraz ciemny ryż
  • mączne potrawy przygotowujemy mieszając mąkę razową z białą
  • smażone mięso często zastępujemy pieczonym i duszonym
  • dwa razy w tygodniu podajemy dzieciom rybę w różnej postaci
  • kupne ciastka, wafelki zamieniliśmy na świeże, czy suszone owoce
  • podajemy dzieciom sezonowe warzywa świeże lub w postaci gotowanej lub sałatek warzywnych
  • wprowadziliśmy do picia herbatki owocowo-ziołowe
  • dzieci samodzielnie w każdej porze dnia mogą korzystać z wody do picia
  • nie podajemy dzieciom w nagrodę słodyczy.