PRZEDSZKOLE PUBLICZNE NR 59 W OPOLU (PRZEDSZKOLE PUBLICZNE W BRZEZIU)
Zmiany w przedszkolnym jadłospisie
- wprowadziliśmy dwa razy w tygodniu ciepłe śniadania w postaci owsianki, czy zupy mlecznej z płatkami, musli i bakaliami
- gotowe jogurty zastąpiliśmy koktajlami (kefir i świeże lub mrożone owoce)
- używamy pieczywa razowego
- zupy nie gotujemy na kostkach rosołowych, nie używamy wegety
- wprowadziliśmy raz w tygodniu kaszę, jako dodatek do zupy lub drugiego dania oraz ciemny ryż
- mączne potrawy przygotowujemy mieszając mąkę razową z białą
- smażone mięso często zastępujemy pieczonym i duszonym
- dwa razy w tygodniu podajemy dzieciom rybę w różnej postaci
- ciastka i wafelki zamieniliśmy na świeże lub suszone owoce
- podajemy dzieciom sezonowe warzywa świeże lub w postaci gotowanej, lub sałatek warzywnych
- wprowadziliśmy do picia herbatki owocowo-ziołowe
- dzieci samodzielnie w każdej porze dnia mogą korzystać z wody do picia
- nie podajemy dzieciom w nagrodę słodyczy.
Zasady zdrowego odżywiania
- Codzienna aktywność fizyczna i odpowiednia dieta jest kluczem do zdrowia. Przede wszystkim strzeż się nadwagi i otyłości.
- Podstawą prawidłowej diety jest różnorodność spożywanych produktów. Jedz 3 – 5 posiłków dziennie, w tym koniecznie śniadanie. Pamiętaj, że przerwy między posiłkami nie powinny być dłuższe niż 4 godziny.
- Znaczną część Twojej codziennej diety powinny stanowić warzywa i owoce.
- Pełnoziarniste produkty zbożowe (np. chleb razowy czy pełnoziarnisty, grube kasze) powinny być dla Ciebie głównym źródłem energii.
- Codziennie co najmniej dwa razy dziennie spożywaj mleko i jego przetwory: jogurty, kefiry czy sery.
- Spożywaj mniej tłuszczów zwierzęcych, więcej roślinnych, szczególnie oleju rzepakowego i margaryn miękkich.
- Spożywaj głównie mięso drobiowe, ryby oraz nasiona roślin strączkowych np. grochu, fasoli czy soi, ograniczaj spożycie tłustego mięsa czerwonego.
- W codziennej diecie ograniczaj spożycie cukru i soli.
- Dostarczaj organizmowi wystarczającą ilość płynów (głównie wody) – minimum 2l. dziennie.
/Zasady wypracowane przez Radę ds. Diety, Aktywności Fizycznej i Zdrowia przy Ministrze Zdrowia/